Historier

Ännu en sommar med Ernst

Adrenalinet och fjärilarna i magen när du kommer i precis rätt tidpunkt för att bevittna att gårdens första kalv födas.

Jag och min man gick sakta nästan smygandes tills att vi stod så nära vi vågade och satte oss i gräset. Där under den stora eken som stått där sen urminnes tider kämpade vår kossa Malin i krystvärkar och tillslut kom kalven.

På mindre en kvart stod kalven upp och gick sina första stapplande steg. I dessa stunder känner jag mig så ofantligt rik och hela bröstet bubblar av kärlek, tårar av lyckorus tränger i ögonvrån, tillslut kan man inte hålla emot och man ler så mycket att munnen fylls av de salta tårarna.

Det som är första frågan när någon föds vad är det för kön? Är den välskapt?

Vår lille tjurkalv och som alla stolta mammor säger ”skapad av perfektion”. Pigg liten krabat som sprang och busade trotts att temperaturen var ca 34 grader.  

Hur förtrollande det än var så hade vi inte tiden att trollbundet sitta i kohagen. Ett stundande Bröllop stod på lut.

Sen blev det andra bullar.

Ute i vete fältet hittade vi en nästintill livlös liten Ernst. Inne i hagen fans en livfullt aggressiv mamma. Som inte tvekade att ramma staketet vid syn på sin lille kalv.

Med livet som insatts bar vi honom i famnen till lagårn och fick ringt en veterinär.

Min mamma och grannen skickades ut på en råmjölks jakt bland Dalslands många bönder. Det är livsviktigt för kalven att få i sig råmjölk för att få igång livet för en kalv.

Bönerna sa ge upp han överlever inte, veterinären gjorde det som stod i hennes makt  för att bota den uttorkning han drabbats av. Jag och min man turades om att sova och mata Ernst varannan timme.  Dygnen av skräck och panik när man kämpar med gråten i halsen.  Andra dygnet kom jag ner till lagårn och där stod en lite ostadig Ernst och ropade efter sin mamma. Jag har aldrig blivit så lycklig av ett råmande ljud och jag visste med ens att nu kommer han att klara sig.

Så blev det en sommar med Ernst tillslut.

Nu Är Ernst 1 år och säkerligen Sveriges mest bortskämda kalv. Älskar att bli borstad och kan gå i koppel.

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.