Uncategorized

Mjölk är tjockare än vatten

Först när du får barn sätts tålamodet på prov, när dom skriker hela dagarna och nätterna……

Det kommer en tid då det är dags för mamma att klippa navelsträngen till sitt barn. I detta fall en getkilling, Tanken var att sälja lille Bengt vidare men köparen hade ingen kompis att tillgå. Jag är extremt noga till vem och vilket hem jag säljer mina djur. Alla behöver en kompis eller käresta i livet, enligt mig. Enligt jordbruksverket får inte en get vara ensam mer än korta perioder av medicinskt skäl.

Så där stod jag med en liten leveransklar killig som påbörjat könsmognad. Vi har två stycken getabockar som är kusiner och som går ihop. Jag tänkte att han kanske kan gå med de bägge men när vi väl testade detta försökte de hormonstinna bockarna att bokstavligt ha ihjäl lille Bengt.

Ja, jag får placera honom i hagen bredvid med grisarna så länge. Gamle minigrisen Ville var inte överförtjust att få en liten killing i sin hage men han försökte i alla fall inte att skada honom. Gunvor som brunstar blev överlycklig för att få någon som hon kunde rida runt på.

Efter två dygn satt jag i köket med hörselkåpor och tårarna rinnande. För varje bräkande krampade mina hormoner. Gravidtunga bröst som ömmar när jag hör hans intensiva skrik. Ni som tycker att barngråt kan gå en på nerverna har aldrig hört en getkilling skrika efter sin mamma!!

Jag brukar kunna stålsätta mig men med en växande mage och kroppen full av hormoner gick det inte.

Så veterinären fick kallas ut för kastration av Lille Bengt och när utkörningsavgiften ändå skulle betalas skulle Ville få pedikyr. Allt gick jätte smidigt och nu är Lille Bengt åter med sin mamma, moster och halvsyster Greta.

Denna episod fick mig att tänka på när jag var på Mödravårdcentralen för kontroll. Barnmorskan frågade mig hur jag ställer mig till amning. Jag svarade att jag inte har någon större önskan att amma mitt barn. Kanske delamma om jag får det suget när barnet föds eller bara pumpa och ge ersättning i flaska. Jag såg hur förskräckelsen över mina ord satte igång en process i huvudet på barnmorskan. Var på hon säger- Du låter dina djur dia sin mamma på heltid. Ska inte ditt barn få rätt till den möjligheten?

Jag tror att jag ska låta henne göra ett studiebesök, en hel dag, när jag skall sära nästa getkilling och när jag ser att hon närmar sig bristningsgränsen sa jag säga: -Ja tänk om jag flaskmatat killingen då och då så kanske att jag kunde gett tröst just nu men eftersom den är helammad så är det bara mamma som gäller!

När jag var liten och mina föräldrar hade får hade vi alltid några lamm inne på nappning då mammorna valt att inte dia sina barn. Om djuren kan välja måste även jag få det?!

Jag kanske inte vill ge mjölk, men kärlek har jag så det skvalpar över!

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *