Historier

Sveriges farligaste djur Vargen.

I höstat fick vi hem två underbara små krabater Katterna.

Dessa två är anställda för att vakta djurstall och garage från skadedjur. Hittills leker dom mest med getternas horn och gris svansar men hoppet lever att dom skall bli värdsbästa musjägarna.

Rätt foder och kost är en viktig bit för alla våra djur här på gården. Kaninerna får man väga vid jämna mellanrum för att se att dom får rätt mäng foder för att dom inte skall bli för feta eller väga under normen.  Allt är en balansgång ibland får man prova nått nytt foder då är det alltid en liten inkörningsperiod.  Jag kan bara se till mig själv, min mamma borde vägt all min mat då jag alltid varit lite hälsofet.

Så var det här med kattmat. Det är ju ladugårdskatter men vi tänkte att vi satsar på ett lite `finare foder ‘ nu när dom är katt ungar så kan vi byta sen när dom ändå jagar möss och sork till föda. Min sambo anordna detta med kosten och mätte upp rätt lagom mängd efter påsens instruktioner.

Efter ett tag tycker jag att dom börjar allt att bli smått feta. Men med konsultation av mamma och sambo. – Dom är inte tjocka dom är så fina så. Så tänkte det är jag som inbillar mig.

Katterna kommer från samma kull och för att hanen inte skulle sprida sin säd runt om här på bygden och att honan inte skulle sticka ut och fria med någon utsocknes så bokade jag en tid för kastrering och chipp märkning. Jag har lyxen att min mamma har uppnått den högaktningsvärda åldern pensionär.  Hon jobbar inte så mycket så hon fick det eminenta uppdraget att ta katterna till veterinären.

Allt gick som en dans men mamma fick ta emot en stor utskällning att våra 7 månaders katter vägde mer än vad en fullvuxen katt skall göra. Hade dom varit på ungdomsmottagningen hade BMI tanterna fått hjärtstopp.  Är det något som kan nagga på självförtroendet är det när man som tonåring skall få p-piller för första gången och man enligt BMI är sjukligt fet trotts att man har normalt hull och kanske tränar mycket. Muskler väger ju bekant mer än fett. Enligt min mening borde utövande av BMI förbjudas.

Efter som jag hade rätt var jag tvungen att påpeka detta för min sambo och han lovade dyrt och heligt att det var rätt mängd mat dom fått.  När jag som tvunget måste motbevisa  mätte upp visade det sig att han gett det dubbla vad dom skulle ha. – Jag kan ha tagit en öl när jag läste på påsen och mätte upp va hans svar.  Vi har minskat radikalt och satt dom på aktiviteter utomhus. Nu är dom i normalvikt igen och finare än aldrig förr.

Nu när min sambo fyllde år så fick han 4 st kycklingar av mig i present. Några dagar gamla små fjun som var bedårande söta och han blev så glad för dessa då höns ligger honom varm om hjärtat.

Några dagar senare så kom jag hem och hittade min sambo gråtandes i köket. Mellan tårarna fick jag fram att han varit borta i två minuter och hämtat vatten och att han mördat dom. Jag tänkte vem kan ha mördat vem? Till slut så fick han fram kycklingarna. Har min sambo lyckats mörda kycklingar utan att vara där? Boven var katten.

Han hade lyckats att ta livet av 2 st kycklingar samt 2 st skadade överlevt attacken.  Många pratar om hur rädda dom är för vargen eller en räv det dom glömmer är att faran för vårt boskap kan vara mycket närmare än man tror t.ex. i en katt. Man underskattar detta söta lilla djur men det räcker med att man är mänsklig och råkar glömma ett galler uppe och den djuriska driften är där. Tyvärr är det dyra läropengar men min sambo lär aldrig glömma en dörr öppen här på gården något mer. Han hade stor vånda och kände sig skyldig till deras död. Efter vård med sårsprit mår dom två överlevande kycklingarna prima växer och frodas. Jag själv hade min läropeng då jag och min syster satt ute med ankungar och lekte och en hök dök ner och slet dom ur händerna på oss.

Jag har ofta mina två hundar med mig i ladugården främst Asta men under sträng bevakning även om hon är väldigt snäll mot djuren kan man aldrig veta. Det är ett djur med drifter först och främst man får aldrig glömma det.

 

Till katten vid namn Vargen försvar: Alla som gått på diet vet ju hur hungrig man blir och ingen tvekan längre ätt du kommer vara gårdens bästa anställda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.